Probuďme své bohatství v sobě.

"Naším cílem není zabránit dítěti ve vyjádření (pokud není nebezpečné), ale pochopit, proč musí dělat to, co dělá, abychom se o něj mohli postarat. Často zjistíme, že jsme viděli problém tam, kde není.  (...)
 

Zkuste předpokládat, že všechno, co dítě dělá, je úplně správné. Když si toto uvědomíte, probudíte se ze svých matoucích myšlenek a můžete na dítě reagovat, místo abyste jím manipulovali."

(Naomi Aldort)

Ralph Smart:
JAK SI SPLNIT CÍLE
(tajemství úspěchu)

Výchova ke svobodě, síle a radosti

10.01.2013 17:54


Naomi Aldort je Američanka, matka tří synů, která už mnoho let razí principy výchovy bez manipulace a ovládání. Takové, které naopak respektují osobnost dítěte a přistupují k němu s úctou. Tvrdí, že dítě samo o sobě je dobré a přirozeně s námi chce spolupracovat. Je potřeba mu jen správně porozumět, abychom se při vzájemném růstu vyhnuli násilí, odporu a používání metod, jejichž základem je strach a kontrola.

Aldort učí rodiče, jak důvěřovat sobě i svým dětem, tak, aby se ti i ty mohly těšit ze vztahů naplněných klidem, spokojeností a samostatností. Své poznatky shrnula autorka rovněž v knize „Vychováváme děti a rosteme s nimi“. A dočíst se o jejím přístupu můžete rovněž na webových stránkách www.naomialdort.cz.

 

Naomi Aldort from INSPIRATIVNÍ.TV on Vimeo.