Probuďme své bohatství v sobě.

"Domnívám se, že zkrášlovat domácnost, tvořit a vymýšlet patří neodmyslitelně k vytváření domácí pohody a k tomu, aby se v ní všichni členové cítili dobře. Věřím tomu, že obklopení se veselými barvami, barevnými květinami určitě přináší krásný pocit každému."

 

Ralph Smart:
JAK SI SPLNIT CÍLE
(tajemství úspěchu)

Pokaždé tak trochu jiná výzdoba

05.04.2013 15:29

Ráda vzpomínám na dobu dětství, kdy jsme se sestrou a maminkou zdobívaly kuchyň či obývací pokoj doplňky či vlastními výrobky vážícími se k danému ročnímu období. Ať už jsme v létě přinesly na kuchyňský stůl čerstvou kytičku z louky, která se rozprostírá před domem mých rodičů, či o vánocích jsme v obývacím pokoji rozprostřely na talíř nazdobené cukroví a postavily k němu vázičku se jmelím.

Teď již samozřejmě máme každá dlouho svou vlastní domácnost, ale zvyk zdobení nám zůstal, ba naopak, řekla bych, že snad tvoříme i intenzivněji (nebo alespoň obměňujeme starší nápady) než dříve, neboť možností, tipů a materiálů je v dnešní době mnohem více, a tedy i více našeho vzájemného vyměňování - možná k nejčastějším u nás náleží výměna ubrousků pro každé roční období nebo narozeninové oslavy. Patrně je to i věkem. Čím jsem starší, nějak více tuto zálibu rozšiřuji.

Mám moc ráda dobu, kdy můžu vymýšlet, co dám v daném období „na naši domácí výstavku“, jaké zvolím pro daný rok barvy nebo například jaký vzor ubrousků dám pod květináče či na kuchyňské poličky. Na sekretáři většinou mívám jednu „ústřední“ dekoraci, kterou se snažím-dle možností- nějak tematicky doplnit menšími či ji jen olemuji pokojovými květinami. Na poličkách nad kuchyňským stolem pak mám většinou dekorace pokud možno v podobných barvách jako ubrousky.

Pokoj dostane náhle nový nádech- a to je další důvod k radosti-ráda tak pracuji s prostorem kuchyně, kterou máme propojenou s obývacím pokojem, zkouším měnit barvy dekorací, občas obměním místa květin v květináčích nebo změním výzdobu na zdech. Alespoň pro mne je „zdobení“ vždy občerstvující pocit, a jakmile se blíží další období roku či svátek-už listuji v časopisech nebo se nechávám inspirovat i v obchodech, ale určitě vždy stačí jen některé jednoduché věci zkombinovat a radostný pocit se dostaví.

Domnívám se, že zkrášlovat domácnost, tvořit a vymýšlet patří neodmyslitelně k vytváření domácí pohody a k tomu, aby se v ní všichni členové cítili dobře. Věřím tomu, že obklopení se veselými barvami, barevnými květinami určitě přináší krásný pocit každému. V této souvislosti nemohu nevzpomenout na svou babičku, která říkávala, že vždycky chce mít kolem sebe samé barevné věci. A tak k ní neodlučitelně patřilo především pěstování různobarevných muškátů (nejčastěji však růžových či červených), záliba v nástěnných květinových kalendářích a také nošení barevných květinových vzorů na šatech či výběr příjemně barevně teplých barev na svetry, které nám všem nádherně a trpělivě pletla.

A tak pokud i vám přináší zdobení radost-ať už se jedná o výzdobu bytu, domu či oblečení, napište nám své postřehy. Třeba o tom, co jste pro letošní jaro zvolily k výzdobě vy. Budeme rády.


Vaše Markéta Klára