Probuďme své bohatství v sobě.

Ralph Smart:
JAK SI SPLNIT CÍLE
(tajemství úspěchu)

O vědomé sexualitě - bez kulturní clony

29.07.2014 01:27

Jaroslav Dušek si letos na Velikonoční pondělí pozval do svého pořadu Duše K dvě ženy, které mají odvahu hovořit o sexualitě jinak, než jsme běžně zvyklí. 

Pavla Dudková a Martina Vaverková se ve více než dvouhodinové besedě pozastavují nad momenty, které dosud činí z lidské sexuality něco nečistého, něco, o čem hovoříme s ironií, despektem či pohrdáním. Je to paradoxní: naše společnost prožila v minulém století nevídanou sexuální revoluci. Zdá se, že padla veškerá tabu, co se týče nahoty a tělesnosti. A přesto je zřejmé, že právě oblast sexu patří v našich generacích stále k těm nejvíce nemocným. Dostatečným důkazem nezdravého chápání těla je dosud široce dostupná a přijmáná pornografie, ale třeba i pedofilní skandály v církvích. Mainstreamová média nás poučují, jak má "správné" sexuální chování vypadat, co je a co není společensky přijatelné, zároveň se však málokdo pozastaví nad tím, že řada těchto norem se vymyká přirozenosti a neslouží tudíž lásce, rozvoji jednotlivce ani společnosti. 

Cestou zpět je proto rozpomenout se, kým opravdu jsme. Začít u sebelásky a naučit se vnímat a oceňovat projevy fyzického světa v celé jeho rozmanitosti. Učit se cítit, soustředěně prožívat a laskavě se dotýkat svých vlastních těl i vzájemně jeden druhého. Pak teprve můžeme v sexualitě najít její pravý smysl a dar, kterým je léčení hlubokých ran, ale i jedinečná cesta do nových, dosud nepoznaných dimenzí.