Probuďme své bohatství v sobě.

"Byla neděle odpoledne, po svátečním obědě, celá rodinka pohromadě, nikdo nesmrkal a nekašlal, cestou na představení nás laskaly paprsky předjarního slunce. To už by se mohlo hrát cokoli, říkám si, i tak je to dokonalé."

 

Ralph Smart:
JAK SI SPLNIT CÍLE
(tajemství úspěchu)

Měla babka čtyři jabka

23.03.2013 14:52

Čím jsem starší, tím víc mám radost (je to přirozené) z několikageneračních setkání. Moje děti už nemají vlastní dědečky, a tak mě těší, když se čas od času můžeme potkat s nějakým dědečkem „náhradním“. Nedávno se nám to podařilo v divadle.

Byla neděle odpoledne, po svátečním obědě, celá rodinka pohromadě, nikdo nesmrkal a nekašlal, cestou na představení nás laskaly paprsky předjarního slunce. To už by se mohlo hrát cokoli, říkám si, i tak je to dokonalé. Cokoli se ovšem nehrálo.

Pohádku "Měla babka čtyři jabka" napsal v devadesátých letech Vlastimil Peška, umělecký vedoucí a ředitel Divadla Radost v Brně. Do kulturního domu našeho městečka ji přijel hrát Divadelní spolek Vojan z Libice nad Cidlinou. Jen co se herci objevili na pódiu, proletělo mi hlavou: Tolik starších lidí pohromadě jsem na jevišti už dlouho neviděla! Ale vždyť ano, jsou to příběhy o babkách a dědcích, o hře na bábrlinky a dědoušky a hrají je … babičky a dědečci. Ne úplně doslova, ale ze čtyř žen a čtyř mužů jich bylo pět jistě v prarodičovském věku. Skrytí za jmény postav Anička, Týna, Vendula, Máňa, Ferda, Tonda, Honza a Pepa sehráli pohádky „O koblížkovi“, „O dědečkovi a kožíšku“, „O zlé koze“ a „O velké řepě“.

Vtipné a svižné hraní doplnily známé dětské písně a velké látkové loutky zvířat. Na ně si po představení mohly děti sáhnout a pohladit je, herci je dlouhé minuty drželi a s malými diváky si nenásilně povídali – jak jednoduché a přitom prohlubující divadelní zážitek v dětské duši.

My starší jsme se během divadla smáli a po jeho skončení jsme se na sebe usmívali. Komunikace herců a hereček s našimi ratolestmi nás utvrdila v poznání, že tito lidé přistupují k divadlu nejen s umem a láskou, ale i s vřelostí.

Ochotníci z Libice nad Cidlinou ostatně za nastudování této pohádkové hry sklízejí regulérní úspěchy: na Národní přehlídce amatérského divadla pro děti Popelka Rakovník 2008 udělila odborná porota Jaroslavu Vondruškovi cenu za režii, ocenění poroty získala také Lucie Auerswaldová-Babáková za scénografii. Celý soubor obdržel cenu za inscenaci a byl přímo nominován do hlavního programu Jiráskova Hronova. Na největší přehlídce amatérského divadla u nás se hrála pohádka Měla babka čtyři jabka v létě 2009.

Pro rodinné nedělní odpoledne je to ideální volba.
 

Vaše Renata Alžběta

Zdroj fotografií: Nymburský deník a Místní kultura